Правила безпеки у соцмережах під час відпочинку

З настанням канікул профілі соціальних мереж більшості учнів переповнені світлинами з відпочинку. Хтось завантажує фото на тлі засніжених гір, мальовничих пейзажів, вогнів міста чи просто свій дім, собаку та навіть власну кімнату. Не всі діти замислюються над тим, що випадковими фотографіями вони можуть розповісти про себе практично все. Наприклад, учень робить світлину на тлі школи або власного будинку з адресою. Іноді в соцмережах з’являються фотографії, на яких детально видно дані документів, банківських рахунків і карток, паролів та інше.

Саме завдяки таким публікаціям зловмисники збирають необхідну інформацію та обкрадають оселю, коли в ній нікого немає, знімають кошти з рахунків. Знаючи про перебування дитини, вони можуть заподіяти їй шкоду. Не всі батьки контролюють публікації дітей в інтернеті, тому опиняються в зоні ризику разом з ними. На всіх світлинах вказана геолокація, а під нею йде опис місця, де люди проводять час.

Незабаром розпочнуться зимові канікули й дітлахи знову робитимуть світлини не замислюючись над тим, яка інформація на них зображена. Комусь все-таки вдасться повернутись з відпочинку з хорошими спогадами, а інших може спіткати невдача.

Щоб доля не зіграла з вами і вашими дітьми у злий жарт, запам’ятайте правила безпеки в інтернеті.

Сімейні правила і домовленості від засновниці Школи дитячої безпеки Life School і психологині Анни Носач:

1. Приватність і конфіденційність: перш ніж використовувати новий сервіс, додаток вивчаємо разом налаштування конфіденційності, безпеки і приватності;

2. Фото з вечірки чи відпустки – тільки після події і тільки для знайомих;

3. Публікації фото один одного з дозволу;

4. Якщо щось налякало, збентежило або ти потрапив у неприємності – ми можемо про це спокійно поговорити і не будемо сварити. Ми підтримаємо тебе;

5. Важливу особисту інформацію краще повідомити у телефонній розмові;

6. Не публікуємо матеріали, які містять номер школи, номер телефону, домашню адресу та іншу приватну інформацію;

7. Не зустрічайся з онлайнзнайомими, яких ти ніколи не бачив і не надавай їм особисту інформацію

Що ще варто пам’ятати:

1. Не вказуйте в своєму профілі точну дату народження, домашню адресу, телефони та інші відомості про себе і своїх рідних.

2. Замальовуйте іншим кольором штрих-коди квитків, номера кредитних карток і рахунків, серію і номер паспорта, водійських прав тощо.

3. Не розповідаєте в своєму дописі чи сторіс про точний час виходу з квартири чи виїзду/ вильоту за кордон.

4. Не розповідайте про свій фінансовий статус та місце, де ви зберігаєте гроші.

Перш ніж щось опублікувати в своєму акаунті, добре розгляньте світлину чи сторіс:які об’єкти на ній зображені чи готові ви до того, що цю публікацію побачать всі користувачі мережі? Перед публікацією радимо використовувати такий прийом: якби текст будь-якого вашого допису надрукували на футболці, чи носили б ви таку футболку?

«Всеосвіта» спільно з Анастасією Дьяковою, координаторкою програм із захисту дітей від насильства розробила плакат«Безпека в інтернеті».

Яскраву і надзвичайно корисну за своїм змістовим наповненням розробку можна повісити у класі, а також використовувати як додатковий матеріал на уроках та позашкільній діяльності.

Кiлькiсть переглядiв: 141

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.